Abonamentele la revistă vin însoțite de cărți gratuite!
Facebook Twitter Google Email Pinterest
  • NEWSLETTER
  • CONTACT
Facebook Twitter Google Email Pinterest
Librăria online Contemporanul Librăria online Contemporanul
  • Acasă
  • Autori
  • Cărți
  • Noutăți
  • Informații
    • Despre noi
    • Noutăți editoriale
    • Oferte speciale
    • Cum comand?
    • Cărți gratis
  • Revista
  • Contul meu
0 Favorite
0 items / 0,00 lei
Meniu
Librăria online Contemporanul Librăria online Contemporanul
0 items / 0,00 lei
-24%
Prima paginăCărțiȘtiință & Istorie & Politică Trădarea criticii. Ediţia a II-a
Produsul precedent
La Eneida 10,50 lei 8,00 lei
Înapoi în librărie
Următorul produs
Nu trădaţi, vă rog! 10,50 lei 8,00 lei
istoria-mentalitatilor

Trădarea criticii. Ediţia a II-a

31,50 lei 24,00 lei

Trădarea criticii. Ediţia a II-a – Nicolae Breban

Adaugă la favorite loading
Produs adăugat la favorite! Lista mea de favorite
Produsul se află deja în lista de favorite! Lista mea de favorite
ISBN: 978-973-1925-31-8 Categorie: Știință & Istorie & Politică Autor: Nicolae Breban
Share
Facebook Twitter Google Email Pinterest
închide
Disponibil și în format eBook:
  • Trădarea criticii. Ediţia a II-a (eBook) 19,35 lei 15,85 lei
Noutăți
  • Noua Psihologie a Banilor 84,00 lei 68,00 lei
  • Autori şi opere. Cultura rusă. Volumul II 89,25 lei 71,00 lei
  • Editorialul. Strategii de interacțiune cu literatura 31,50 lei 26,00 lei
  • Descriere
  • Informații suplimentare
  • Recenzii (0)
  • Despre colecție
  • Livrare
Descriere

„Cea mai inconfortabilă carte a anului editorial 2009.” (Ştefan Borbély)

„Trădarea criticii este o excelentă naraţiune eseistică, o naraţiune subiectivă, inevitabil iritantă (fiind vorba de viaţa literară şi de opiniile radicale ale unui prozator care nu ezită să scrie ceea ce crede despre colegii săi), cu portrete ce se ţin minte, uneori foarte crude, alteori luminoase, dominate de superlative… Meritul ei, dincolo de calităţile literare, este acela de a deschide o dezbatere reală despre viaţa noastră literară în care grupurile se confruntă şi îşi confecţionează propria istorie şi propria mitologie. Nicolae Breban vine şi tulbură apele, enervând, probabil, pe mulţi, dacă nu pe toţi.” (Eugen Simion)

„Cartea lui Breban e una puternică, neconcesivă, sulfuroasă, emoţionantă prin miza ei optimistă, prin militantismul ei paşoptist şi prin dorinţa autorului de a înfrunta prejudecăţile şi ridicolul în numele idealului tinereţii lui, care era idealul autonomiei esteticului, în numele marii creaţii – spre care a aspirat continuu – şi în numele naţiunii române, de care nu îi e ruşine să vorbească. Dar e o carte greu de clasat. Surprinzătoare prin oralitatea ei debordantă, prin colocvialitatea ei dezlănţuită. (…) Seamănă cu un aeropag al destinelor trădate, preschimbat în pledoarie şi discurs de îmbărbătare. Şi, totuşi, ceva, în ţinuta de condotier a autorului mă îndeamnă să asociez discursul acestei cărţi cu acela al unui general roman după o bătălie pierdută sau indecisă, undeva în Nordul germanic, sau în faţa altei bătălii care ar trebui cu orice preţ câştigată. (…) Întregul discurs se întemeiază pe ideea de decădere a spiritului ofensiv, pe ideea de pierdere a vechilor virtuţi; şi aserţiunile par a veni din partea celui care a cunoscut în tinereţe o glorie şi o măreţie greu de egalat. (…) Enunţul patetic, învolburat, al discursului lui Breban – marcat de furie, de candoare, de deznădejde şi de speranţă – este capabil să absoarbă portrete, minunatele lui portrete, însoţite de celebrele jerbe de epitete brebaniene. În aparteu sunt limpezite situaţii literare (de exemplu, rolul Europei Libere şi al Grupului de Dialog Social este foarte atent şi nemilos analizat); ne sunt oferite amintiri nepreţuite pentru istoria literară, cu nu puţine idei. Pe unele dintre ele le-am adoptat deja pentru că m-au convins.” (Eugen Negrici)

„Creaţia literară, spiritul critic au fost profund afectate de polarizarea etică şi politică, după sfârşitul comunismului românesc. Etica şi politica şi-au depăşit limitele, chiar fără ca ele să ajungă la o reală putere şi autonomie. Publicul literar, subţiat de noile interese proprii unei lumi deschise, s-a risipit şi asistând la luptele fratricide ale scriitorilor şi criticilor care, sub tiranie, fraternizaseră în numele impunerii sau cel puţin al menţinerii criteriilor de artă şi valoare. A urmat un război intern, mai ales paraliterar, sau cu pretext literar, care continuă. Cele câteva corectări necesare, numite revizuiri, au fost înlocuite de atacuri excomunicatoare. Falsa comunicare, (auto)triumfală, a produs un bine aparent şi un rău esenţial. Răul vine din «casă». Breban îl constată, şi-l asumă: «Vina, orbirea, a fost şi este a noastră, într-un fel ne merităm subclasarea». Prozatorul scrie o carte de cunoscător, gândită cu o înţelegere vie, o carte necesară realităţii noastre literare, de ultimă oră, dar şi pentru un timp foarte larg, despre o literatură şi o critică «trădate» şi mai puţin traduse. Pentru că «trădare» a fost, o ştim bine, doar nu e vreun secret fer(m)ecat.” (Marian Victor Buciu)

„Dincolo de titlul provocator (mai provocator decât cel al cărţii lui Eugen Negrici), Trădarea criticii se constituie într-o pledoarie pentru literatura vie şi pentru întoarcerea tuturor, critici, poeţi şi prozatori deopotrivă, la uneltele lor. Abandonarea fantasmelor politice şi a sterilelor jocuri de putere literară şi întoarcerea la creaţia majoră pot fi, în opinia lui Nicolae Breban, premisele unei noi epoci culturale în istoria românilor. Autorul nu priveşte rolul literaturii din unghiul îngust al scriitorului, ci din cel larg, al naţiunii întregi, a cărei construcţie ca naţiune modernă a început şi s-a bazat pe literatura ei. Prezentul, din păcate, e un spectru, nu are consistenţă şi nici direcţie. Nici naţională, nici europeană. În acest haos axiologic, Breban propune ca reper dominant, tiranic chiar, buna şi bătrâna valoare estetică. E un pariu pentru care stă chezaşă însăşi opera brebaniană post-comunistă, cel puţin la fel de importantă ca aceea de dinainte de 1989.” (Răzvan Voncu)

„Extrem de important, un Nicolae Breban viu, de o forţă uimitoare de gândire şi re-gândire a sinelui şi a lumii. Practic, una dintre valenţele cărţii este şi aceasta: de repunere în chestiune a sinelui şi de re-alegere, re-asumare – nelesnicioasă, căci, până la urmă, paşi spre asumare au fost constituiţi (şi) de acest eseu – a destinului literar personal. O asumare care implică transcenderea condiţiei locale, naţionale în sens de restrângere a literaturii la un fel de provincialism cultural, înspre un statut superior. Cu toate acestea, dacă Trădarea criticii nu poate asigura o bună digestie culturii şi literaturii actuale prin problemele ridicate şi prin felul ei inedit de a se configura ca un discurs complex despre lume, doar o preconcepţie ne-ar determina să dăm dreptate obişnuinţelor contemporane în dauna celei dintâi. La urma urmei, Dostoievski şi depăşirea lui sunt doar un iluzoriu efect de perspectivă. O chestiune de reprezentare. Care am văzut câte capcane ascunde. Credem însă că Trădarea criticii va prilejui benefice seisme şi re-interogări.” (Adriana Teodorescu)

„Nu puţini vor fi , probabil, oarecum şocaţi dacă nu chiar iritaţi de titlul acestui eseu, cu atât mai mult cu cât autorul, romancierul care sunt, a avut, încă de la începuturile sale literare, critica – falanga ei cea mai tânără, mai prestigioasă – de partea sa. Dar nu va fi vorba doar de subsemnatul şi de opera sa în acest studiu şi, ca şi eseul scris la Paris în anii ‘88 şi ‘89 (ani extrem de dificili, aş zice jenanţi pentru spiritul civic românesc în comparaţie cu intelectualitatea cu mult mai decisă a vecinilor noştri de la nord), Spiritul românesc în faţa unei dictaturi, voi încerca încă o dată, cum am făcut şi cu două decenii în urmă, fiind în depărtare, să înţeleg, dar să şi apăr literele române, spiritul lor, afl ate într-o grea încercare.” (fragment din carte)

Informații suplimentare
Colecție

Istoria mentalităților

An

2010

Pagini

284

Recenzii (0)

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Trădarea criticii. Ediţia a II-a” Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre colecție
Istoria mentalităților – o colecție echivalentă cu o cronică a ideilor în vogă din istoria omenirii.
Livrare

LIVRARE RAPIDĂ

Toate comenzile sunt procesate rapid și, prin confirmarea lor telefonică promptă și prietenoasă, ne asigurăm că adresa dvs. este corectă și completă, pentru a preveni orice întârzieri în livrare. Comenzile sunt expediate cel târziu a doua zi din depozitul librăriei noastre, urmând să vă ajungă în cel mai scurt timp - în funcție de modalitatea de transport aleasă, în următoarea zi lucrătoare prin curier sau în 3-4 zile prin poștă.

LIVRARE GRATUITĂ

Pentru orice comandă de minim 150 lei oferim transport gratuit, plus cărți bonus și suplimente.

  • Abonați-vă la newsletter și primiți un voucher de reducere și beneficiați de discounturi suplimentare.
  • Fiți cu ochii pe site-ul nostru! Ocazional lansăm promoții limitate neanunțate și zilnic avem Happy Hour.
  • În plus, o ofertă specială permanentă cu adevărat unică: la 3 cărți cumpărate, pe a patra o primiți gratis, indiferent de cuantumul comenzii!

Produse similare

-18%
Închide

Puterea nevăzută (eBook)

25,15 lei 20,50 lei
Puterea nevăzută (eBook) – Nicolae Breban
Adaugă la favorite loading
Produs adăugat la favorite! Lista mea de favorite
Produsul se află deja în lista de favorite! Lista mea de favorite
Selectează opțiunile
-27%
Închide

Friedrich Nietzsche. Maxime comentate

17,85 lei 13,00 lei
  Friedrich Nietzsche. Maxime comentate – Nicolae Breban
Adaugă la favorite loading
Produs adăugat la favorite! Lista mea de favorite
Produsul se află deja în lista de favorite! Lista mea de favorite
Adaugă în coș
-25%
Închide

Spiritul românesc în faţa unei dictaturi. Ediţia II

29,40 lei 22,00 lei
Spiritul românesc în faţa unei dictaturi. Ediţia II – Nicolae Breban
Adaugă la favorite loading
Produs adăugat la favorite! Lista mea de favorite
Produsul se află deja în lista de favorite! Lista mea de favorite
Adaugă în coș
-25%
Închide

Elegii duineze. Conține CD Audio

27,25 lei 20,50 lei
Elegii duineze. Conține CD Audio – Rainer Maria Rilke
Adaugă la favorite loading
Produs adăugat la favorite! Lista mea de favorite
Produsul se află deja în lista de favorite! Lista mea de favorite
Adaugă în coș
-19%
Închide

Spiritul românesc în faţa unei dictaturi. Ediţia II (eBook)

19,35 lei 15,70 lei
Spiritul românesc în faţa unei dictaturi. Ediţia II (eBook) – Nicolae Breban
Adaugă la favorite loading
Produs adăugat la favorite! Lista mea de favorite
Produsul se află deja în lista de favorite! Lista mea de favorite
Selectează opțiunile
-21%
Închide

Singura cale (eBook)

33,86 lei 26,80 lei
Singura cale (eBook) – Nicolae Breban
Adaugă la favorite loading
Produs adăugat la favorite! Lista mea de favorite
Produsul se află deja în lista de favorite! Lista mea de favorite
Selectează opțiunile
Teatru
Roman Fiction
Reviste de cultură
Religie & Spiritualitate
Publicistică & Eseuri
Psihologie & Psihanaliză
Proză scurtă
Poesis
Opere fundamentale
Jurnal & Corespondență & Memorii
Istorie, teorie și critică literară
Istorie & Documente & Politică
Istoria mentalităților
Galeria artiștilor
Ediție bilingvă
Dicționare & Enciclopedii
Dezvoltare personală – Practic
Civilizația chineză
Cărți pentru copii
Biblioteca Ideea Europeană

Librăria Contemporanul funcționează sub auspiciile editurii omonime. Librăria online își propune publicarea, difuzarea și promovarea valorilor culturale naționale în context european.

O.P. 22, C.P. 113 - Sector 1, Bucureşti
Tel./fax: (+4)021-212.56.92
office@librarie.contemporanul.ro
Noutăți editoriale
  • Noua Psihologie a Banilor 84,00 lei 68,00 lei
  • Autori şi opere. Cultura rusă. Volumul II 89,25 lei 71,00 lei
Informații utile
  • Despre noi
  • Comenzi și plată
  • Transport și livrare
  • Ghid eBook
  • Confidențialitate
  • Condiţii de utilizare
  • Hartă site
Legături
  • Revista Contemporanul
  • Editura Ideea Europeană
  • Proiectul RomâniaCitește.ro
  • Revista Punctul Critic
  • Editura Europress Group
  • ANPC
Cărțile noastre
  • Autori
  • Noutăți
  • Oferte speciale
  • Abonament revistă
  • Colecții
  • Distribuție
CONTEMPORANUL 2018 crafted by Webgraphic.ro & SEOKafe.
închide
Produsele disponibile vor fi afișate pe măsură ce scrieți cuvintele căutate.
  • Meniu
  • Colecții
  • Reviste de cultură
  • Biblioteca de filosofie
  • Biblioteca Ideea Europeană
  • Cărți pentru copii
  • Dezvoltare personală & Practic
  • Dicționare & Enciclopedii
  • Ediții bilingve
  • Galeria artiștilor
  • Istoria mentalităților
  • Istorie & Politică
  • Istorie, teorie și critică literară
  • Jurnale, corespondență și memorii
  • Opere fundamentale
  • Poesis
  • Proză scurtă
  • Psihologie & Psihanaliză
  • Publicistică & Eseuri
  • Religie & Spiritualitate
  • Roman Fiction
  • Teatru
  • Autori
  • Librăria Contemporanul
  • Revista Contemporanul
  • Oferte speciale
  • Noutăți editoriale
  • Informații
  • Contact
  • Favorite
  • Contul meu

Coș de cumpărături

închide

Intră în cont

închide

Ați uitat parola?
Sau intră cu
Facebook
Google
No account yet? Creează un cont
Scroll To Top
Website-ul nostru folosește cookies pentru a vă putea oferi o experiență optimă în timpul navigării și pentru a permite comenzile online.
Mai multe informații Sunt de acord!