De câte ori cedez tentaţiei instrospective, constat că, în economia vieţii mele intelectuale, cronica literară reprezintă un exerciţiu de realitate/ actualitate ideală, generator de reacţii suprapuse, cu reverberaţii multiple, în care raţionalitatea şi empatia funcţionează într-o sinergie variabilă. Înregistrată în primă fază ca o practică disruptivă în raport cu proiectele mai ample, iscate din obsesii culturale şi marcate de distanţă, aceasta mă aruncă într-o actualitate literară implacabil fragmentară la palierul receptării, faţă de care curiozitatea intelectuală şi fascinaţia trebuie să-şi găsească rezolvări de scurtă respiraţie, disciplinat formulate în opt mii de semne. (Constantina Raveca Buleu)
„Am deschis ultimul volum al lui Silviu Lupaşcu, Despre sfinţi şi asini. O istorie a ideilor, apărut în 2013 la Editura Paideia din Bucureşti (reluare, cu mici corecturi tacite, a ediţiei prime, care se intitula Sfinţi ascunşi, călăuzitori de măgari, 1998) anticipând reîntâlnirea cu un spirit exigent, care îşi trăieşte cu o voluptate controlată incursiunile savante în exegeze ultraspecializate şi îşi construieşte studiile uzând de o hermeneutică suplă şi de un discurs captivant. Deloc surprinzător, fiecare dintre cele zece capitole ale acestei atipice istorii a ideilor nu numai că răspunde ideal oricărui orizont de aşteptare, ci se dovedeşte a fi o prelegere concentrată din care se pot învăţa multe.” (fragment din carte)
Premiu Liviu Petrescu, pentru Critică și istorie literară, titlu Critică și empatie, 2017, decernat de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Cluj:
Recenzii
Nu există recenzii până acum.